Misschien is het in je in je eigen woongebied al wel opgevallen; er worden steeds meer glasvezelkabels aangesloten onder de grond. Op deze manier kun je straks gemakkelijk overstappen naar glasvezel internet, oftewel overstappen naar een veel snellere internetverbinding dan eerder mogelijk was. Glasvezel Internet werkt op een iets andere manier dan de internetverbinding die je tot nu toe gewend was. Lees hieronder meer over de werking van een glasvezelverbinding en de voor- en nadelen van overstappen.
Wat is glasvezel internet?
De term komt de laatste tijd steeds vaker voorbij: een glasvezelverbinding of glasvezel internet. Het is een andere, relatief nieuwe manier van verbinding maken met het internet. Waar eerder koperen kabels of coaxkabels werden gebruikt die verbinding tot stand brachten, worden er nu overal glasvezelkabels aangelegd. De coax- of koperen kabels maken verbinding door middel van stroomimpulsen. De glasvezelkabels daarentegen bestaan uit minuscule glasvezels, en kunnen een verbinding signaal doorgeven door middel van laserlicht.
Voordelen: snelheid en betrouwbaarheid
Doordat glasvezelkabels signalen via licht kunnen doorgeven in plaats van via stroomimpulsen, gaat dit een stuk sneller. Informatie wordt sneller via licht doorgegeven dan via stroom, en er kan daarnaast veel sneller worden geschakeld. Het grootste voordeel van overstappen naar glasvezel internet is dan ook dat je een groot verschil zult merken in de snelheid van de verbinding. Je zult daarnaast minder problemen ervaren met het uploaden of downloaden van bestanden, dit gebeurt met een glasvezelverbinding namelijk beide even snel. En niet onbelangrijk: de glasvezelkabels zijn minder storingsgevoelig, dus kun je altijd rekenen op een stabiele internetverbinding.
Glasvezel internet
Ook in buitengebieden wordt er geïnvesteerd in glasvezelverbindingen. Zo is het straks niet alleen mogelijk om in de randstad over te stappen naar glasvezel internet, maar behoort glasvezel drenthe of Friesland ook tot de mogelijkheden. Op dit moment zijn er op het platteland vaker problemen met de snelheid van het internet dan in de stad. De komst van glasvezel internet zou dit probleem kunnen verhelpen, zodat snel internet straks voor iedereen binnen handbereik is.
Nadelen: beschikbaarheid en prijs
Een nadeel van de glasvezelverbindingen is op dit moment dat het nog niet overal beschikbaar is, en je een beperkte keuze hebt in providers. Een probleem van tijdelijke aard, want er worden steeds meer gebieden voorzien van glasvezel. Uiteindelijk moet zo iedereen de mogelijkheid hebben om over te stappen. Een ander nadeel dat wel de overweging waard is, is het kostenplaatje: een aansluiting op het glasvezelnetwerk is vaak duurder dan internet via kabel of DSL.